Lepiej to jest czytelne jak masz wklepane już w dziennik klikasz jeden przycisk i gotowy masz zrzut, trzymaj się konsekwentnie jak masz tam 100g surowej piersi to dalej też daj surową a nie ugotowaną, najlepiej wszytsko podawać przed obróbką termiczną
KUREK: 150g kury po usmażeniu, czy surowej? Ja zazwyczaj ważę już usmażoną / gotowaną itd. i nie wiem czy dodawać do tego jakieś 20%, które traci przy obróbce. Nie kura, a kurczak. Nie usmażone, a ugotowane na parze. Wszystko powinno się ważyć przed obróbką termiczną, więc nie wiem, jak to jest, że Ty się nauczyłeś ważyć po ugotowaniu. 150g przed [...]
Najważniejsze byś wiedziała orientacyjnie jak wygląda porcja mięsa/ryby (100-150 g) przed obróbką termiczną z resztą można sobie poradzić bez wagi. Na wielu stronach z tabelami wartości odżywczej poroduktów żywnościowych podane jest ile waży np: pół grejpfruta, średni banan, plaster sera żółtego(w tym przypadku lepiej mimo wszystko na początku [...]
jesli "tylko" , to nie jest to dobry pomysl,ale takie papki +inne zwykle posilki w ciagu dnia to ok. Hmm tak smakowo jakos papka kurczaka i ryzu srednio mi sie widzi, jednak to juz Twoj gust I pamietaj,ze nie tylko obrobka termiczna,ale rowniez rozdrobnienie pokarmu podwyzsza IG.
1. Najprawdopodobniej chodzi Ci o dietę low-carb poszukaj na forum i poczytaj.... 2."Bakterię tą znaleźć można na powierzchni skorupki jaja. Wynika to z tego, że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka [...]
Okej Dzięki za szybką odpowiedź, bo gnębiło mnie to z podwyższeniem IG , w którymś z postów przeczytałem, że obróbka termiczna powoduje właśnie podniesienie IG. SOG jak wejdzie
struktura witamin syntetycznych i naturalnych jest taka sama, organizm nie widzi różnicy dobry preparat witaminowo-minerałowy jest zrobiony w taki sposób by zapewnić jak największe i najszybsze wchłanianie skład preparatów jest bezpieczny i zgodny z normami zapotrzebowania oraz jest właściwie skomponowany by pierwiastki nie kolidowały ze sobą i [...]
Fakt nie mam dużego zapotrzebowania, ale jak raz jeszcze wspomnę, w pracy zajmuję się obróbką termiczna mięsa w ilościach bardzo ogromnych i po prostu psychicznie mi się coś przestawiło, że mam obrzydzenie do jedzenia. Na 1 zmianie robię smażę, duszę, piekę ok 300kg mięsa i to bardzo ryje banie %-)
Mam pytanie jak zrobie klopsy gotowane z Mięso Mielone Wieprzowo-Wołowe które surowe ponad 300 kcal w 100 g to czy one bedą mniej kaloryczne ? Wartości BWT i KCAL bierze sie przed obróbką termiczną produktu, przecież to że ugotujesz te klopsy nie zmniejszy kaloryczności mięsa %-) Tak przy okazji zwróć uwagę co to za mięso bo często mielone [...]
Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :)
Co do piersi niedogotowanych, to jest pewne prawdopodobieństwo złapania salmonellozy. Bakterie salmonelli zabija obróbka termiczna, w temp 70 stopni przez ok 10 min co najmniej. Z tym, że faktycznie producenci drobiu jako tako dbają o to, by tych zakażeń uniknąć. Szymon ja każdy mięsień ćwiczę raz w tyg (oprócz barków-tu dokładam parę serii na [...]
czyli po prostu są nabrzmiałe, to taki patent kopiesz byka w jaja i one wtedy wydzielają dużo czegoś tam i się robią czerwone, dalej ciach i na surowo lub jakaś obróbka termiczna i jami jami .
Czy piers z kuraka tez waze przed obrobka termiczna? Bo zauwazylem, ze piers na wadze nie usmazona ma 200 gram i po usmazeniu wychodzi jej z dobre 100 gram, wiec jak to dokladnie jest??? Pozdrawiam
Witcher666 zważ sobie przed obróbką termiczną, zjedz i potem zważ resztki, będziesz wiedział ile mięsa zjadłeś samiecalfa zależy też jak go wysmażysz, odlicz ok połowę tłuszczu z tabel
Czy i jak obróbka termiczna wpływa na ilość i jakość substancji odżywczych w produktach jej poddawanych. Przykładowo: smażenie kurczaka, pieczenie, gotowanie. Jakie są różnice. Z góry dzięki za odp na to pojedyńcze pytanie
wszytsko ważymy przed obróbką termiczną pamiętaj i nie przejmuj się że potem wychodzi mniej jak w mięsie lub więcej jak na przykład w kaszach ryżach itp.
1. W podanym przez Ciebie linku jest 11 sposobów obróbki termicznej ("na surowo" nie jest obróbką termiczną), z czego można by to zredukować do mniejszej ilości (duszenie w dużej i małej ilości wody to duszenie). 2. Znajdź sobie jakieś uczciwe zajęcie, to będziesz miał mniej czasu na takie głupoty. No nie, nie mogę: "Alkohol ma charakter Yang - [...]